Tweets by @KonnosPoulis Follow @KonnosPoulis

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ρίξε την ψήφο σου στο ποτάμι. Και μετά πέσε κι εσύ


Επιστολή στα παιδιά του Στάθη Μπούκουρα, από τον Γκύντερ Άντερς

Ο Γκύντερ Άντερς έγραψε δύο δημόσιες επιστολές με αποδέκτη τον Κλάους Άιχμαν, γιο του Άντολφ Άιχμαν, ιθύνοντα νου του Ολοκαυτώματος. Το 1964, δύο χρόνια μετά την εκτέλεση του Άιχμαν, γράφει:

[Ήρθε η στιγμή που έπρεπε να καταλάβετε πως] ο άνθρωπος για τον οποίο είχατε νιώσει αληθινή υική αγάπη και ο οποίος ίσως μάλιστα υπήρξε μαζί σας και καλός (με φρίκη έγραψα μόλις τη μικρή αυτή λέξη, «καλός», για την οποία έξι εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς φωνή φαίνεται ότι θέλουν να διαμαρτυρηθούν) – πως ο άνθρωπος αυτός ήταν ο ίδιος ο Άντολφ Άιχμαν.

Στη δεύτερη επιστολή του, το 1988, συνεχίζει:

Η εντολή -μια αρχαία εβραϊκή εντολή που ακόμα κι εσείς θα διδαχτήκατε ως παιδί- "τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου" δεν ισχύει υπό όλες τις περιστάσεις.Μπορείτε ασφαλώς να σκέφτεστε με πόνο αυτή την ατιμία. Δεν έχετε όμως το δικαίωμα να τους τιμάτε ή, επειδή ήταν γονείς σας, να τους προστατεύετε. Πιθανόν να το θεωρείτε αυτό όμοιο με το να σπιλώνει κανείς το ίδιο του το σπίτι. Όμως αυτός που λέει όχι στη βρωμιά του ίδιου του του σπιτιού είναι μάλλον εκείνος που θέλει να το κρατήσει καθαρό. 

"Εμείς οι γιοι του Άιχμαν" του Γκ. Άντερς, εκδ. Εστία.

Πολύ φοβάμαι ότι αυτός ο οδυνηρός δρόμος είναι η μόνη διέξοδος για τα τρία παιδιά του Στάθη Μπούκουρα, αν δεν έχουν την ατυχία είτε να του μοιάσουν είτε να βαρυνθούν με μια πληγή που δεν επουλώνεται.
Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

«Μυθολογίες βίας και καταστολής»

«Κάθε σανίδι σαπίζει, κάθε δέντρο πέφτει» - Αποχαιρετισμός στον Κωστή Παπαγιώργη




Τι δεν πωλείται;


Πωλείται ο εθνικός ύμνος; Προσωπικώς δεν τρέφω αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης για το ζήτημα. Όμως όταν η youtube άρχισε να διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα για να παιχτεί ο εθνικός ύμνος στην πλατφόρμα της, το πράγμα ομολογώ ήταν αρκετά αστείο.




Argumentum ad hominem και ΣΥΡΙΖΑ

Αrgumentum ad hominem λέγεται στη φιλοσοφία η λογική λαθροχειρία κατά την οποία ο συνομιλητής μας αναφωνεί: έχεις άδικο γιατί είσαι βλαμμένος/διεφθαρμένος/Ολυμπιακός ή ό,τι άλλο, δηλαδή η συζητούμενη θέση κρίνεται υπό το πρίσμα της γνώμης που έχουμε για ένα πρόσωπο.

Το κοινοβούλιο και ο δρόμος

Ο Κώστας Παπαϊωάννου ξεκινά το βιβλίο του για τον ρόλο των μαζών στην ιστορία περιγράφοντας την αντίδραση του Γκαίτε μετά την ήττα των πρωσικών στρατευμάτων στη μάχη του Βαλμύ.

Για το χτύπημα και τη θεωρία των άκρων

 

Κέντρα Κράτησης Μεταναστών